ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΩΗ / Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)
ΦΕΚ 267/ΝΠΔΔ/03.11.2004
Σταυρούλα Ζώη, Μέλος ΕΔιΠ ΑΣΚΤ, Δρ. Πληροφορικής με ειδίκευση στα Διαδραστικά Πολυμέσα, την Εκτεταμένη Πραγματικότητα και τις Δημιουργικές Τεχνολογίες.
Η Δρ. Σταυρούλα Ζώη είναι επιστήμων πληροφορικής και διεπιστημονική ερευνήτρια στον χώρο των δημιουργικών τεχνολογιών. Από το 2004 είναι μέλος ΕΔιΠ στην ΑΣΚΤ, όπου ασκεί επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Εργαστήριο Πολυμέσων (2004-σήμερα), στο Ελληνογαλλικό Μάστερ «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» ΑΣΚΤ- Université Paris-8 (2012-2020) και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές μορφές τέχνης» της ΑΣΚΤ (2004-2013).
Από το 2004 έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση και υλοποίηση διεθνών δράσεων της ΑΣΚΤ με άλλες Σχολές της Ευρώπης στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus IP Programmes, Θερινών Πανεπιστημίων και Erasmus+.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έχει αναπτύξει πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο, στο πλαίσιο διεπιστημονικών συνεργασιών και ερευνητικών προγραμμάτων. Πολλά από τα αποτελέσματα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις, ως demos με πραγματικού χρόνου αλληλεπίδραση με το κοινό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διεπιστημονικές ομάδες ανάπτυξης καλλιτεχνικών παραγωγών (θεατρικά έργα, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά παιχνίδια).
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1997) και Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ του ΕΜΠ (2003) με αντικείμενο τα Διαδραστικά Πολυμέσα. Στο ΕΜΠ εργάστηκε ερευνητικά σ’ ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διαδραστικών πολυμέσων (1998-2004), ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση εργαστηρίων μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Από τον Φεβρουάριο του 2023 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο τη μελέτη των Ευφυών Περιβαλλόντων Εκτεταμένης Πραγματικότητας ως Δημιουργικών Περιβαλλόντων. Είναι, επίσης, συνεργάτης του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό “Φούρνος” και μέλος του πειραματικού εργαστηρίου του “Fournos Lab”.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: vzoi@asfa.gr
Πειραματική δράση επανεκτέλεσης έργων του Παντελή Ξαγοράρη, στον φυσικό και εικονικό χώρο, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της πολυχρηστικής πλατφόρμας @postasis. Παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Νέα Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ, στο πλαίσιο της 5ης Πολλαπλασιαστικής Εκδήλωσης (Multiplier Event) του προγράμματος Erasmus+ @postasis: Virtual Artistic Laboratory. Η πειραματική δράση και η έκθεση αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Σταμάτη Σχιζάκη, Επιμελητή Νέων Μέσων και Φωτογραφίας στο ΕΜΣΤ, τον Ζάφο Ξαγοράρη, καθηγητή ΑΣΚΤ και τον Μάνθο Σαντοριναίο, καθηγητή ΑΣΚΤ και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος. Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει το σχετικό ebook. www.academia.edu/41705655/Homage_to_Pantelis_Xagoraris
Το πρότζεκτ αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον Μάνθο Σαντοριναίο. Αξιοποιεί τον χώρο της συνολικής έκτασης της γης, όπως αυτός καταγράφεται μέσω δορυφορικής σάρωσης, και μέσω της Geolocated Augmented Reality διερευνά τρόπους διαμόρφωσης της γήινης έκτασης σε έναν εκθεσιακό χώρο. Έως τώρα έχουν αναπτυχθεί πειραματικές δράσεις στα ακόλουθα σημεία: Τήνος, Φεστιβάλ Κοινωνώ, 2017 (Latitude: 37°36'6,55"Β, Longtitude: 25°13'51,79"Α), Βελιγράδι, Διεθνές Συνέδριο STRAND Going Digital, 2018 (Latitude 44°48’59.77"Β, Longitude 20°27’16.24"E), Κίνα, Ocean Flower Island, Exhibition "Thesis-Antithesis-Synthesis – in the Belt of Change", στο πλαίσιο της έκθεσης "The Tides of the Century", 2020 (Latitude: 19° 39' 5.0034", Longitutde: 19° 39' 5.0034"). https://globalearthartproject.wordpress.com/