Φοιτητές – Μετακίνηση για σπουδές
Γενικές πληροφορίες: Προϋποθέσεις μετακίνησης, κριτήρια επιλογής, ποσά επιχορήγησης
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών (ΤΕΤ) έχουν οι φοιτητές από το 2ο έτος και μετά. Ειδικά για τους φοιτητές 5ου έτους συνιστάται η μετακίνηση μόνο κατά το χειμερινό εξάμηνο, καθώς το εαρινό είναι αφιερωμένο στην τελική προετοιμασία της διπλωματικής τους εργασίας. Εάν, ωστόσο, ο επιβλέπων καθηγητής θεωρεί ότι η φοίτηση στο συγκεκριμένο ξένο Ίδρυμα ενισχύει την διπλωματική εργασία του/της φοιτητή/τριας μπορεί να προτείνει την συμμετοχή του/της στο πρόγραμμα Erasmus+ και κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του 5ου έτους.
Για το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΘΙΣΤΕ) δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι φοιτητές του 3ου και 4ου έτους.
Μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και των δύο Τμημάτων είναι επίσης επιλέξιμοι για επιχορήγηση μετακίνησης με το πρόγραμμα Erasmus+ σύμφωνα με τα κριτήρια της επόμενης ενότητας.
Ως προς την ποσόστωση που τηρείται ανάμεσα στα Τμήματα/κατηγορίες για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών στο πρόγραμμα, αυτή έχει ως εξής:
Προπτυχιακοί φοιτητές/τριες ΤΕΤ –> 70% επί του συνολικού αριθμού των μετακινήσεων
Προπτυχιακοί φοιτητές/τριες ΘΙΣΤΕ –> 20%
Μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και διδάκτορες –> 10%
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι σταθερή πρόθεση και πάγια τακτική της ΑΣΚΤ είναι να επιχορηγείται για μετακίνηση ο μέγιστος δυνατός αριθμός φοιτητών/τριών και να ικανοποιείται πολύ υψηλό ποσοστό των αιτήσεων, εφόσον βέβαια πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις.
Κριτήρια επιλογής:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, και κατόπιν της έγκρισής τους από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, θα ισχύουν τα κριτήρια μοριοδότησης που περιγράφονται στο έγγραφο:
Κριτήρια επιλογής φοιτητών για μετακίνηση Erasmus+.
Οικονομική επιχορήγηση
Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης των μετακινούμενων στο εξωτερικό για σπουδές καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής ως εξής:
Ομάδα 1 Χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης – 520 ευρώ μηνιαίως
Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σουηδία, Νήσοι Φερόες, Ελβετία.
Ομάδα 2 Χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης – 470 ευρώ μηνιαίως
Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Κάτω Χώρες, Μάλτα, Πορτογαλία, Ανδόρρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Βατικανό.
Ομάδα 3 Χώρες με χαμηλό κόστος διαβίωσης – 420 ευρώ μηνιαίως
Βουλγαρία ,Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία.
Είναι σημαντικό οι φοιτητές/τριες να γνωρίζουν ότι οι υποτροφίες έχουν ως στόχο να αντισταθμίσουν τις πρόσθετες δαπάνες κινητικότητας, δηλ. τα έξοδα ταξιδιού και ενδεχομένως το υψηλό κόστος διαβίωσης στη χώρα υποδοχής. Οι υποτροφίες δεν αποσκοπούν στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών που συνεπάγεται η περίοδος πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.
Η καταβολή της υποτροφίας γίνεται σε δύο δόσεις: λίγο πριν ή σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρηση του φοιτητή για το εξωτερικό, καταβάλλεται στον δικαιούχο προπληρωμή που ισούται με το 80% του ποσού της υποτροφίας που δικαιούται. Μετά την επιστροφή του και εφόσον η περίοδος πρακτικής άσκησης κρίνεται επιτυχής, καταβάλλεται στον δικαιούχο το υπολειπόμενο 20%.
Διαδικασία μετακίνησης – Στάδιο Ι: Πριν την κινητικότητα
Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πριν τη μετακίνησή τους περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Α. Αρχικά στάδια
Α1. Παρακολούθηση της ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνει το Γραφείο Erasmus+ συνήθως στο β΄δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου κάθε έτους. Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι σημαντική και συνιστάται θερμά, καθώς εκεί παρουσιάζονται οι βασικές πτυχές του προγράμματος, παρέχονται πολύ σημαντικές οδηγίες και διευκρινίσεις αλλά και διατίθεται επαρκής χρόνος για επίλυση τυχόν αποριών των φοιτητών.
Α2. Επιλογή 2 Σχολών του εξωτερικού για μετακίνηση Erasmus+. Οι φοιτητές/τριες καλούνται να επιλέξουν από τον σχετικό κατάλογο με συνεργαζόμενα Ιδρύματα που εκδίδει το Γραφείο Erasmus+ και ο οποίος επικαιροποιείται συνεχώς. Διευκρινίσεις και οδηγίες για τον τρόπο επιλογής Σχολών δίνονται κατά την ενημερωτική ημερίδα. Κάθε φοιτητής/τρια μπορεί να επιλέξει έως 2 Σχολές.
A3. Κατάθεση αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μετά την επιλογή Σχολής, συμπληρώνεται η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία γίνεται πλέον online με τη συμπλήρωση διαδικτυακής φόρμας, και έχει απλουστευθεί σημαντικά ως προς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Με ειδική πρόσκληση που εκδίδεται από το Γραφείο Erasmus αμέσως μετά την ενημερωτική ημερίδα του Νοεμβρίου, καθορίζονται:
– Οι προθεσμίες για την κατάθεση της αίτησης (συνήθως δίνεται το διάστημα Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου)
– Ο σύνδεσμος για τη διαδικτυακή φόρμα που πρέπει να συμπληρωθεί, μαζί με τις σχετικές οδηγίες
– Διευκρινίσεις για όποια δικαιολογητικά τυχόν απαιτούνται σε αυτό το στάδιο και πρέπει να επισυναφθούν στην αίτηση.
Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου των αιτήσεων, το Γραφείο Erasmus+ μοριοδοτεί τις αιτήσεις με βάση τα ισχύοντα κριτήρια και εκδίδει τους σχετικούς πίνακες κατάταξης.
B. Για τους/τις φοιτητές/τριες που έχουν επιλεγεί για επιχορήγηση, η διαδικασία συνεχίζεται ως εξής:
B1.Αποστολή των υποψηφιοτήτων τους στη Σχολή της 1ης ή 2ης επιλογής τους, ανάλογα με τη σειρά κατάταξής τους και τη σχετική διαθεσιμότητα θέσεων. Η διαδικασία αυτή γίνεται από το Γραφείο Erasmus.
B2.Αποστολή από τον/την φοιτητή/τρια των δικαιολογητικών που απαιτεί η Σχολή του εξωτερικού (application documents). Αποτελεί ευθύνη του φοιτητή/τριας και είναι ένα κρίσιμο στάδιο, που τελικά θα κρίνει εάν θα γίνει δεκτός/ή στο Ίδρυμα του εξωτερικού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εξής σημεία:
– Κάθε Ίδρυμα έχει δικές του προθεσμίες κατάθεσης των δικαιολογητικών, για τις οποίες ενημερώνει τους υποψηφίους με ατομική ηλεκτρονική αλληλογραφία.
– Με τον ίδιο τρόπο ενημερώνονται οι υποψήφιοι και για το ποια ακριβώς δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουν.
Τα συνήθη δικαιολογητικά είναι:
Βιογραφικό
Motivation Letter όπου ο/η φοιτητής/τρια εξηγεί τους λόγους που επέλεξε τη συγκεκριμένη Σχολή και τα κίνητρά του
Portfolio, δηλαδή ατομικός φάκελος καλλιτεχνικών έργων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το κάθε ίδρυμα. Είναι το σημαντικότερο κριτήριο όλων και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σύνταξή του, καθώς και να είναι συναφές με το αντικείμενο των σπουδών του Τμήματος όπου ο/η φοιτητής/τρια ζητά να γίνει δεκτός/ή.
Γ. Για τους/τις φοιτητές/τριες που έχουν γίνει δεκτοί/ές από Σχολές του εξωτερικού, η διαδικασία συνεχίζεται με τη σύνταξη και υποβολή των εξής εγγράφων στο Γραφείο Erasmus της ΑΣΚΤ (αναλυτικότερες οδηγίες παρέχονται από το Γραφείο Erasmus στον οικείο χρόνο):
Γ1. Μορφωτική συμφωνία (Learning Agreement). Περιλαμβάνει σε ξεχωριστούς πίνακες τα μαθήματα που θα παρακολουθούσε ο/η φοιτητής/τρια στην ΑΣΚΤ κατά το εξάμηνο της μετακίνησης, καθώς και αυτά που επιλέγει να παρακολουθήσει στο Ίδρυμα Υποδοχής, με βάση τον κατάλογο μαθημάτων που δίνονται. Η συμπλήρωση των πινάκων πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε τα μαθήματα να είναι συμβατά και να διασφαλίζεται η ομαλή αναγνώριση και μεταφορά των σχετικών πιστωτικών μονάδων. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται από τους εκάστοτε συντονιστές Erasmus+, που είναι και οι αρμόδιοι για την τελική έγκριση και υπογραφή της συμφωνίας από την πλευρά της ΑΣΚΤ.
Γ2. Σύμβαση επιχορήγησης κινητικότητας φοιτητή. Ρυθμίζει τους οικονομικούς και νομικούς όρους της μετακίνησης και υπογράφεται μεταξύ του/της φοιτητή/τριας και της ΑΣΚΤ, εγκρίνεται και υπογράφεται δε από την Πρυτανική Αρχή.
(Τα σχετικά έντυπα για τα στάδια Γ1 και Γ2 είναι διαθέσιμα στην ενότητα Πρότυπα Έγγραφα-Έντυπα Αιτήσεων )
Διαδικασία μετακίνησης – Στάδιο ΙΙ: Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας
Επιβεβαίωση άφιξης – αναχώρησης (παρακολούθησης εξαμήνου)
Κατά την άφιξή σας στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής, θα πρέπει να προσκομίσετε στο Γραφείο Erasmus του το έγγραφο confirmation of arrival συμπληρωμένο, και να εξασφαλίσετε την υπογραφή του από το αντίστοιχο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων.
Επίσης, αντίστοιχο έγγραφο (confirmation of attendance) θα πρέπει να υπογραφεί και κατά την αναχώρησή σας, με συμπλήρωμένες επιπλέον τις ακριβείς ημερομηνίες σπουδών (έναρξη – λήξη μαθημάτων), ώστε να πιστοποιείται η τακτική παρακολούθηση ολόκληρου του εξαμήνου (semester attendance).
Το έντυπο αυτό θα πρέπει να σταλεί με email στο Γραφείο Erasmus της ΑΣΚΤ το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την άφιξή σας στο Ίδρυμα Αποδοχής, η δε πλήρως συμπληρωμένη εκδοχή του το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή σας στην Ελλάδα.
Τροποποίηση της Συμφωνίας Σπουδών (Learning Agreement).
Σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Erasmus+, τροποποιήσεις στη Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement) επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θα πρέπει δηλαδή να παρακολουθήσετε τα μαθήματα που έχουν καταγραφεί στην αρχική συμφωνία.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, και πρέπει να γίνουν αλλαγές, η διαδικασία αναθεώρησης της Συμφωνίας προβλέπει την ενημέρωση του Ακαδημαϊκού Υπευθύνου της ΑΣΚΤ από τον φοιτητή και την ενυπόγραφη έγκρισή του για την νέα εκδοχή της Συμφωνίας. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από την άφιξη του φοιτητή στο Ίδρυμα Υποδοχής. Μετά την παρέλευση ενός μηνός δεν είναι πλέον δυνατή αλλαγή του Learning Agreement.
Διαδικασία μετακίνησης – Στάδιο ΙΙΙ: Μετά την κινητικότητα
Εντός ενός (1) μήνα από την επιστροφή του/της στην Ελλάδα και προκειμένου να παραλάβει το υπολειπόμενο 20% της υποτροφίας του/της, αλλά και να λάβει ορθή και πλήρη ακαδημαϊκή αναγνώριση της κινητικότητάς του/της, ο/η φοιτητής/τρια υποχρεούται να φροντίσει ώστε να περιέλθουν στο γραφείο Erasmus της ΑΣΚΤ τα παρακάτω έγγραφα:
– Έκθεση σπουδών φοιτητή (ηλεκτρονική υποβολή). Πρόκειται για ερωτηματολόγιο που αποστέλλεται στο e-mail σας αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή και πλήρης συμπλήρωσή του είναι απαραίτητη για την καταβολή του υπολοίπου 20% της επιχορήγησης.
– Certificate of Attendance (πρωτότυπο). Πρόκειται για το έντυπο που αναφέρεται στο στάδιο ΙΙ.
– Κάρτες επιβίβασης (boarding passes) από τα αεροπορικά του εισιτήρια, τόσο της μετάβασης στο εξωτερικό όσο και της επιστροφής.
– Ερωτηματολόγιο εσωτερικής αξιολόγησης της κινητικότητας και των υπηρεσιών των Γραφείων Erasmus που θα σταλεί στο email σας από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΑΣΚΤ.
– Transcripts of Records. Πρόκειται για το έγγραφο που καταγράφει τις βαθμολογίες σας στα μαθήματα που παρακολουθήσατε στο εξωτερικό, καθώς και τις πιστωτικές μονάδες που σας χορηγήθηκαν. Είναι απαραίτητο για την αναγνώριση των μαθημάτων και την μεταφορά των πιστωτικών μονάδων στο πρόγραμμα σπουδών σας. Χορηγείται από το Ίδρυμα Υποδοχής ή αποστέλλεται απευθείας από το Γραφείο Erasmus του.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να αποσταλούν και σε ηλεκτρονική μορφή.
Επισημαίνεται πως το Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα μη αποπληρωμής της επιχορήγησης ή/και επιστροφής μέρους ή ολόκληρου του ποσού που έχει λάβει ο/η φοιτητής/τρια, εφόσον αυτός/ή δεν επιστρέψει τα απαραίτητα για τη μετακίνηση έγγραφα και/ή τις συμφωνηθείσες βάσει της Συμφωνίας Σπουδών πιστωτικές μονάδες.