B’ SCULPTURE STUDIO

Links related to the activities of the workshop:

Please find attached a small indicative selection of publications related to an older exhibition cycle:

Thematic axis of the next series of lectures:

 

More Material on the Website WHITE HOUSE BIENNIAL

NIKOS CHARALAMBIDES / Professor

More

Personal website

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΜΥΤΗ / Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)

More

Personal website

instagram

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ / Αποσπασμένος εκπαιδευτικός

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ

 

Ο Νίκος Έξαρχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και κάτοχος πτυχίου Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Είναι υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Χάγης και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Το έργο του έχει προβληθεί σε πολυάριθμες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, κερδίζοντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς τέχνης. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές συνεδρίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική αξία των εικαστικών.

 

Ο κεντρικός πυρήνας του εικαστικού έργου του, πραγματεύεται την αποδόμηση της εικόνας που ανήκει στον δισδιάστατο χώρο και την «Αλγεβρική» σύνθεση, μιας νέας που μετασχηματίζεται στον τρισδιάστατο χώρο, ως αποτέλεσμα της σύνθεσης των σπαραγμάτων αυτής.

 

Ο διάλογος των μελών – σπαραγμάτων, διαμορφώνει ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης. Το έργο αποκτά πολλαπλές οπτικές αναγνώσεις και η μεταβλητότητα χαρακτηρίζει τη μορφή του.

Η έννοια του χρόνου εμπλέκεται στην διαδραστική εμπειρία του θεατή, διανοητική και αισθητηριακή, κατά την διαδικασία ανάγνωσης του έργου στο χώρο.

 

Η πρόσληψη των εικόνων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μετασχηματίζεται σε πολλαπλά οπτικά ερεθίσματα.

 

Αναφορές στην παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό παρουσιάζονται μέσα από μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση. Ο Νίκος Έξαρχος στο εικαστικό του έργο σχολιάζει την ψευδαισθησιακή διάσταση της τέχνης και προτείνει νέους τρόπους θέασης της εικόνας μέσω της απόρριψης της παραδοσιακής αναπαράστασης. Αντλεί έμπνευση από τον Κυβισμό με την αποδόμηση της ακεραιότητας της μορφής, καθώς και από την κυριαρχία της εικόνας στον σύγχρονο πολιτισμό, την οποία κατοχύρωσε ο Warhol με τους δικούς του όρους.

 

Από το 2012 έως και σήμερα συνεργάζεται με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και από το 2019 διδάσκει στον τομέα της Γλυπτικής.

 

2022 έως και σήμερα: Συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘’ΤΟ ΠΑΙΔΙ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ’’ σε συνεργασία με την ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων.

2022-2025: Συμμετοχή στην εκθεσιακή παρέμβαση της Α.Σ.Κ.Τ. στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).

2021-2022: Συμμετοχή στην έκδοση λευκώματος της Α.Σ.Κ.Τ.  σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού με τίτλο ‘’6 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ’’ με την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από το προσωπικό του αρχείο και την συμμετοχή του στην επιμέλεια της έκδοσης.

 

2021-2022: Διαχειρίστηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: ‘’ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ S.T.E.A.M.’’ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υ.Π.Ε.Θ.

 

2020-2023: Συμμετοχή στο Project της Α.Σ.Κ.Τ. στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο ‘’Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ¨.

 

2017-2018: Υπεύθυνος υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ” προϊόν συνεργασίας του Υ.Π.Ε.Θ. με την Α.Σ.Κ.Τ.

 

2018: ”Ε.Κ.Των τεχνών” Επιμέλεια της καλλιτεχνικής φωτογράφησης των έργων για την δημιουργία της ταινίας για την εκθεσιακή παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, Κοραή 4.

 

2018: ”30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

ΕΝΩΣΗΣ” επιμέλεια της καλλιτεχνικής φωτογράφησης των έργων για την δημιουργία ταινίας για την παρουσίαση της έκθεσης.

 

2017: Πραγματοποίηση Εικαστικού Βιωματικού Εργαστηρίου της εκπαιδευτικής εκδήλωσης για την “Παγκόσμια ημέρα Βιβλίου 2017”, με επίτιμο καλεσμένο τον κ. Ευγένιο Τριβιζά  και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου στην Α.Σ.Κ.Τ.

 

2012-2014: Εμψυχωτής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος: “ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ” μία συνεργασία του Υ.Π.Ε.Θ.  και της Α.Σ.ΚΤ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Θ.

Πλήρες Βιογραφικό

More

Personal website

instagram facebook youtube

Skip to content