ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Διευθ. ΠΑΝ. ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Εργαστήριο Φωτογραφίας
Το Εργαστήριο Φωτογραφίας της ΑΣΚΤ λειτουργεί από το 1998 με οργανωτή και πρώτο διευθυντή του τον φωτογράφο Μανώλη Μπαμπούση ο οποίος το διηύθυνε ως το 2013. Σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του φωτογράφου Πάνου Κοκκινιά.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με την χρήση της Φωτογραφίας ως μέσου για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Κύρια κατεύθυνση του μαθήματος είναι η αυτοδύναμη χρήση του μέσου, δηλαδή η αξιοποίηση της ιδιαιτερότητας και των ιδιοτήτων του όπως αυτά έχουν εξελιχθεί και υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα βέβαια, οι γνώσεις που προσφέρονται βοηθούν και στην χρήση της Φωτογραφίας ως τεχνική που μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορες άλλες εικαστικές εφαρμογές.
Απαιτείται συνέπεια στην παρακολούθηση, συμμετοχή στο μάθημα, παραγωγή έργου, καθώς και εκτέλεση των τεχνικών ασκήσεων. Όλα τα παραπάνω συνυπολογίζονται στην τελική επίδοση των φοιτητών.
Το εργαστήριο, εκτός από την αίθουσα παραδόσεων, περιλαμβάνει φωτογραφικό στούντιο, αίθουσα υπολογιστών και σκοτεινό θάλαμο. Εάν χρειάζεται, το εργαστήριο δανείζει φωτογραφικό εξοπλισμό στους φοιτητές για περιορισμένα διαστήματα.
Η ύλη του μαθήματος χωρίζεται στα εξής μέρη:
- Παραγωγή καλλιτεχνικού έργου με θέμα που επιλέγεται πάντα από τους φοιτητές.
- Τεχνική της φωτογραφικής λήψης ( μηχανές, φακοί, έκθεση, εστίαση, κ.λ.π. )
- Επεξεργασία ψηφιακής εικόνας ( Photoshop )
- Τεχνική του φωτογραφικού στούντιο (τεχνητός φωτισμός, αντιγραφή έργων κ.α.)
- Σκοτεινός θάλαμος (προαιρετικά)
Ο ωριαίος καταμερισμός των παραπάνω αναλύεται στο Πρόγραμμα Εργαστηρίου.
Σε περίπτωση επιλογής του εργαστηρίου για παραπάνω από ένα ακαδημαϊκά έτη,
η έμφαση δίνεται στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου ενώ η αναγκαία τεχνική γνώση παρέχεται εξατομικευμένα και αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εργασίας.
Ως προς την τεχνική, προκρίνεται η χρήση της ψηφιακής φωτογραφίας καθώς αυτή προσφέρει πια πολύ περισσότερα και πιο οικονομικά μέσα από την αναλογική (φιλμ).
Ο σκοτεινός θάλαμος συνεχίζει να προσφέρεται αλλά περιορισμένα. Σημειώνεται ότι η τεχνική γνώση που αποκτάται μπορεί εξελισσόμενη να χρησιμοποιηθεί δυνητικά και για εφαρμοσμένη (επαγγελματική) φωτογραφία, ωστόσο κατά την διάρκεια των σπουδών στο εργαστήριο η βασική κατεύθυνση είναι η καλλιτεχνική παραγωγή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ / Αναπληρωτής Καθηγητής
ΦΕΚ 1379/Γ/22.08.2019
Πάνος Κοκκινιάς, 1965, Αθήνα.
Αναπληρωτής Καθηγητής Φωτογραφίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Στις σκηνοθετημένες φωτογραφίες του ο Πάνος Κοκκινιάς πραγματεύεται την σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και με τον εαυτό́ του. Αναζητά τις εκφάνσεις του υπαρξιακού ερωτήματος στην σημερινή πραγματικότητα και το πώς αυτές μπορούν να καταγραφούν με φωτογραφικά μέσα. Επικεντρώνεται άλλοτε στη διάρρηξη της σχέσης του ανθρώπου με την καταγωγή του, την φύση, κι άλλοτε στην αδυναμία του να κατανοήσει την προέλευση και την ταυτότητά του, μέσα στο ίδιο του το δημιούργημα, την πόλη.
Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μαδρίτη, Μόναχο, Κάσσελ, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Πεκίνο, κ.α.). Η τελευταία του ατομική έκθεση Stock Images (2019) ήταν ανάθεση του οργανισμού ΝΕΟΝ για το Έργο στην Πόλη. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις, μεταξύ των οποίων οι μονογραφίες του Here We Are που εκδόθηκε στις Η.Π.Α. με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Stock Images, έκδοση του ΝΕΟΝ.
Σπούδασε φωτογραφία στο School of Visual Arts (BFA), στο Yale (MFA) και στο Derby School of Arts (PhD) με υποτροφίες τουYale, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ι.K.Υ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ / Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)
ΦΕΚ 557/Γ/12.04.2019
Η Αγγελική Σβορώνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και σπούδασε ζωγραφική από το 1995 έως το 2000 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές φωτογραφίας στο London College of Communication και στο University of East London με υποτροφίες των ιδρυμάτων Ωνάση και Βουδούρη.
Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 13η Mπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου. ‘Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πενήντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Rencontres d’Arles καθώς και σε γκαλερί και μουσεία όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα της βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτών αλλά και δημόσιων φορέων.
Το έργο της επικεντρώνεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στον άνθρωπο και στον χώρο που τον περιβάλλει, το αστικό και το φυσικό τοπίο. Οι φωτογραφικές της εικόνες είναι συχνά σκηνοθετημένες, ενίοτε ψηφιακές ανασυνθέσεις ή πορτραίτα χώρων στους οποίους ο άνθρωπος έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Τα τελευταία χρόνια στρέφει το φακό της όλο και συχνότερα προς τη φύση, απεικονίζοντας το φυσικό τοπίο είτε ως χαμένο παράδεισο, είτε ως αποτέλεσμα των -καταστροφικών συνήθως- ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: asvoronou@asfa.gr